Crta2a

Novice:

TKM se bo predstavil na festivalu celostnega zdravja Dao Yah. več

Preberi starejše novice
.............................................

招聘 具体的信息.

Crta2a

Delovni čas
:

PON. do PET.:

8:30 - 12:30,
14:30 - 18.30.

Naročanje in informacije:

Ljubljana:

tel: 040 59 88 19
email: info@centertkm.si
Športni center GIB,
Drenikova 32
1000 Ljubljana
(vhod iz Podlimbarskega ulice)

Novo mesto:

tel: 040 59 89 00
email: 
novomesto@centertkm.si
Ljubljanska c. 5,
8000 Novo mesto
(poleg Elektro Ljubljana) 

      klikni na zemljevid

Zdravljenje depresije

s TKM

Kaj je akupunktura?

Akupunktura je metoda zdravljenja, s katero si prizadevamo odpraviti zdravstvene težave v telesu s stimulacijo določenih točk s pomočjo iglic, laserjev, elektrostimulacije, pritiska in magnetov.

Akupunkturne točke se nahajajo na energijskih kanalih ali meridianih, ki tesno sovpadajo z živčnimi potmi ter povezujejo točke s tkivom po celem telesu. Teorija TKM razlaga to medsebojno povezanost v smislu energije Qi in njenega pretoka po meridianih. Bolezen se smatra kot posledica neravnovesij v pretoku Qija, stimulacija akupunkturnih točk pa služi ponovni vzpostavitvi ravnovesja in harmonije v sistemu.

Zakaj akupunktura?

Vse več je dokazov in znanstvenih študij (Leo in Ligot)  o učinkovitosti akupunkture pri zdravljenju depresije. Učinkovitost akupunkture kot metode zdravljenja depresije je v nekaterih primerih primerljiva z jemanjem antidepresivov. Poleg tega obstajajo dokazi, da lahko akupunktura povečuje učinkovitost  zdravljenja s farmacevtskimi zdravili. Akupunktura tudi nima stranskih učinkov, ki so pogosto povezani z zdravljenjem in jemanjem zdravil.

Kako z akupunkturo zdravimo depresijo?

Vzrok za nastanek depresije se od posameznika do posameznika razlikuje, zato je pred akupunkturno terapijo pomembno, da terapevt opravi celostno diagnosticiranje in ugotovi posameznikov individualni bolezenski vzorec oziroma, kaj je pripeljalo do porušenega ravnovesja v telesu.

Za postavitev ustrezne diagnoze terapevt običajno celovito pregleda zgodovino primera, pomaga pa si tudi z merjenjem pulza in pregledom jezika.

V TKM se meri pulz vzdolž obeh zapestjih, pri čemer se ugotavlja kvaliteta pulza na treh pozicijah in treh globinah. S pregledom jezika opazimo pomembne spremembe  v barvi, obliki, velikosti jezika in njegove obloge. TKM tovrstne spremembe povezuje z motnjami delovanja različnih organov in telesnih sistemov. Te spremembe je treba nato povezati s posameznikovimi težavami (diferencialna diagnostika) in v skladu s tem oblikovati načrt zdravljenja.

Ker diagnoza temelji na posamezniku, se točke, ki so določene za zdravljenje, razlikujejo od pacienta do pacienta in od tedna do tedna, ko zdravljenje napreduje. Tako se lahko depresija pri enem pacientu zdravi z akupunkturo točk na hrbtu, če je pulz šibek in jezik bled, pri drugem pa z zabadanjem točk na rokah in nogah, če je jezik rdeč in pulz močnejši.

Kaj se zgodi, ko pridem na zdravljenje?

Terapija navadno vključuje vstavitev od 6 do 12 finih, sterilnih, kot las tankih iglic iz nerjavečega jekla, ki se jih pusti na mestu vstavitve od 20 do 30 minut. Po vstavitvi iglic terapevt včasih za dosego posebnega terapevtskega učinka iglice manipulira v določenih intervalih. Pri večini pacientov odstranitev iglic ne pušča sledi, saj se točka zaradi naravne elastičnosti kože zapre brez krvavitve ali podplutb.

Kako dolgo traja zdravljenje?

Zdravljenje navadno obsega 10 terapij, a kot pri mnogih kroničnih stanjih, je za dosego dolgotrajnejših razultatov pri zdravljenju depresije včasih potrebno bistveno daljše obdobje zdravljenja. V večini primerov so predvidene tedenske terapije, čeprav se, ko se doseže napredek, interval med posameznimi terapijami povečuje.

Je akupunktura varna?

Akupunktura je široko sprejeta kot varna in zanesljiva oblika zdravljenja, ki jo pri svojem delu izvaja vedno več zdravnikov in psihoterapevtov. Uporabljajo se samo sterilne iglice za enkratno uporabo, ki se po vsaki uporabi varno odvržejo. Raven kvalitete se zagotavlja z ustreznimi diplomami (najmanj 3-letni študij TKM) in s članstvom v strokovnem združenju, ki zahteva upoštevanje visokih standardov izobraževanja in strokovnosti.

Kako lahko pomagam sam?

Zdravljenje s kitajsko medicino ne vključuje samo obiska terapij. Potrebna je tudi aktivna skrb za svoje zdravje. Zdravljenje je partnerstvo in sodelovanje med pacientom in terapevtom.

Dieta bistveno vpliva na naše zdravje in mnoge študije potrjujejo učinek diete na naše duševno in čustveno dobro počutje. Pri depresiji je pogosto težko pozitivno razmišljati o hrani, in v primerih, ko je ustrezna prehrana pogosto težava, so prehranska dopolnila lahko ključnega pomena. Poleg vitaminov in mineralov je pomembno še uživanje ribjega olja in ostalih esencialnih maščobnih kislin.

Enako velik vpliv ima telesna vadba – več je bolje, vseeno pa pomaga že vsakodnevni krajši sprehod. Blagodejen učinek na zdravljenje simptomov depresije ima lahko tudi prostovoljstvo.

 

Več si lahko preberete v zavihku »IZKUŠNJE in ČLANKI« v članku z naslovom Depresija.

 

© center za tradicionalno kitajsko medicino, 2010

              TKM, Maša Maruša Cvelbar s.p., alternativne oblike zdravljenja    

Davčna številka: 95549960      Matična številka: 3372731