Single post

Terapije: Z AKUPUNKTURO NAD SINDROM KARPALNEGA KANALA

Za sindrom karpalnega kanala so značilne bolečine, otrplost in mravljinčenje v prstih ali rokah, še posebej v palcu, kazalcu, sredincu in prstancu. Pojavi se lahko tudi izguba občutka in šibkost v rokah. Gre za stisnjenost živca, ki poteka od rame do prstov, v predelu karpalnega kanala (ozek prehod kosti in kit na spodnji strani zapestja). K nastanku sindroma karpalnega kanala prispeva več dejavnikov kot so ponavljajoči gibi prstov in rok, razna zdravstvena stanja (npr. prekomerna teža, nosečnost, pretirano delovanje ščitnice, artritis, sladkorna bolezen) ali poškodbe zapestja.

 

AKUPUNKTURA

Pri akupunkturi tanke iglice zapičijo v točno določene točke na telesu. Po teoriji lahko zapore na poti energijskega pretoka (na tako imenovanih meridianih) povzročajo bolečino. Akupunktura sprošča te blokade in izboljša pretok energije po meridianih. Znanstvena razlaga za učinek akupunkture je tudi, da se med akupunkturo sproščajo naravne protibolečinske spojine ter da spodbuja cirkulacijo.acupuncture-carpal-tunnel-syndrome-wrist-300x200

Pri zdravljenju sindroma karpalnega kanala se navadno uporablja akupunkturne točke na zapestju, roki, palcu in rokah, lahko pa tudi na drugih delih telesa kot so zgornji del hrbta, vrat in noge.

Število terapij za ublažitev težav je odvisno od tega, kako dolgo že imate težave, kako močne so bolečine, koliko dnevno uporabljate roke in od vašega splošnega zdravja. Po diagnozi vam zdravnik za dolgotrajnejše lajšanje težav lahko predpiše tudi zelišča.

Študija s 36 udeleženci, ki so bolečine imeli že 2 leti ali več, je pokazala, da po 4 do 5 tednih redne akupunkture trikrat tedensko 33 udeležencev bolečine ni več čutilo ali pa je bila izboljšana vsaj za 50%. 14 udeležencev je predhodno imelo kirurške posege brez olajšanja, po akupunkturi pa so vsi občutili znatno izboljšanje. Leto ali dve po izvedbi prvotne študije so se 4 pacienti vrnili z bolečino, ki pa so jo po par tednih terapij ponovno izboljšali.

 

 

 

VIR: http://altmedicine.about.com/b/2013/06/10/bodywork-for-carpal-tunnel-syndrome.htm