Storitve

Zeliščna medicina

Kitajska zeliščna medicina ali fitoterapija je ena od glavnih vej TKM. Zelišča se pogosto uporabljajo skupaj z drugimi metodami zdravljenja, kot sta akupunktura ali masaža. Zeliščna medicina je najbolj popularna metoda TKM, saj z njo lahko pozdravimo največ različnih bolezni. Za ratliko od drugih metod lahko zeliščnimi zvarki ali tablete pacienta okrepijo. Zeliščna medicina je holistična metoda zdravljenja, kar pomeni, da bolnika obravnava kot celoto. Upošteva zunanje in notranje dejavnike bolezni skupaj z vsemi simptomi, ter skuša odkriti in odpraviti vzrok bolezni na način, da vzpostavi v telesu ravnovesje. Številna zelišča, ki se uporabljajo v zeliščni medicini, so običajna živila.  

Terapevt kombinira različna zelišča, saj ima kombinacija različnih zelišč boljši učinek. Čeprav so zelišča, ki jih predpiše zdravnik specializiran za zeliščno medicino, so varna in zanesljiva, je lahko »samopredpisovanju« zelišč nevarno.

Zeliščna medicina lahko akutna stanja uspešno pozdravi že z eno terapijo, vendar je to odvisno od pacienta do pacienta. Za zdravljenje kroničnih bolezni je ponavadi potrebnih približno 6–12 terapij.

 

Proizvodi, ki jih nudi farmacevtska medicina ponavadi niso narejeni na osnovi zelišč in se uporabljajo kot patentirani izolati za zdravljenje simptomov. Farmacevtska medicina ne obravnava širših vzorcev neravnovesja. Pogosto ima stranske učinke.

Zahodna zeliščna medicina ima korenine v orientalski medicini, alkimiji, protokemiji in fiziki. Učinki zahodne zeliščne medicine so znanstveno dokazani. Vendar zahodna zeliščna medicina prav tako kot farmacevtska medicina zanemarja širše vzorce neravnovesja.

Kitajska medicina temelji na širšem pojmovanju vzorcev neravnovesij, in ne zgolj na zdravljenju izoliranih simptomov. Polifarmacija je znanje o terapevtskih učinkih kombinacije zelišč in je temelj kitajske zeliščne medicine. Pomemben dejavnik formule je torej sinergija. Pogosto se povezuje med 6 in 18 naravnih sestavin.

 

Prehranska terapija

V kitajski medicini se pri zdravljenju boleznih svetuje tudi ničin prehranjevanja. S hrano ohranimo telo v ravnovesju. Pri sestavljanju diete terapevt upošteva letni čase, klimatske značilnosti območja in bolnikovo bolezensko stanje in ‘konstitucijo’. Kadar ima pacient presežek nekega dejavnika v telesu (npr. vlage, vročine, mraza ipd.), terapevt svetuje

Uživanje takšnih živil, ki bodo pomagala vzpostaviti ravnovesje, npr. pri človeku, ki ima vročino ali ima bolj ‘vročo konstitucijo’, torej hrano, ki hladi. Poleg uravnotežene prehrane je pomembno ohranjanje pravega ravnotežja med počitkom in aktivnostjo.

Pošljite povpraševanje:

Vaše ime (obvezno)

Vaša e-pošta (obvezno)

Vaše sporočilo