Ventuze

Polaganje ventuz je enostavna a učinkovita vrsta terapijaTKM. Terapevt vakumsko ‘prilepi’ kozarčke na pacientovo kožo (najpogosteje na hrbet). Glavni terapevtski učinek vakuma je: ogrevanje, izboljševanje kroženja krvi in qi energije, odvajanje vlage in mraza ter zmanjševanje oteklin in bolečin pri zvinih. Ima protibolečinski učinek, npr. pri zvinih s pomočjo ventuz zmanjšamo zastajanje krvi v prizadetem sklepu. Ventuzeprav tako pomagajo pri športnih poškodbah.

Terapevt namesti steklene ventuze tako, da v kozarec vnese topel zrak ter takoj zatem kozarec položi na kožo: topel zrak porabi kisik v kozarcu, v njem se ustvari podtlak, ki sproži boljšo cirkulacijo v tkivu. Ventuzo lahko prisesamo na kožo in jo takoj odstranimo in nato znova prisesamo in odstranimo, lahko jo prisesamo na hrbet in jo vlečemo po hrbtu – ta terapija je znano tudi kot masaža z ventuzami, ali pa jo prisesamo na hrbet in jo pustimo prisesano na kožo za določen čas (približno 15min). Med prvim in drugim zdravljenjem z ventuzami mora biti od 3 do 6 dni premora.  

Zdravljenje z ventuzami je prijetno in ni boleče. Po zdravljenju na koži ostanejo okrogli odtisi od kozarcev, ki nastanejo zaradi vakuuma. Vakum povzroči, da kapilare pod kožo počijo zaradi hemolize (razpada eritrocitov). Po nekaj dneh se telo postopoma samo regenerira in odtisi izginijo – gre za proces zdravljenja telesa, ki smo ga povzročili z ventuzami.

Ventuze ne smemo uporabiti pri boleznih pri katerih lahko pride do krvavitev, pri utrujenosti, svežih zlomih, brazgotinah, malignih tumorjih, slabi prožnosti kože in krčnih žilah. Ventuz se ne sme uporabljati na mestih, kjer je koža prizadeta ali ranjena, tudi ne na trebuhu in pri nosečnicah ali na občutljivih delih telesa.

 

Naročite se na terapijo:

Vaše ime (obvezno)

Vaša e-pošta (obvezno)

Vaše sporočilo