Single post

Recept: CONGEE – RIŽEVA JUHA ZA PREHLAD

Riževa juha ali congee  je redka kaša, ki jo pripravimo iz riža in vode v razmerju 1:5 in kuhamo več ur. Na Slovenskem smo vsem jedem iz žit, ki se jih dolgo kuha, rekli sluz, ampak se zdaj ta izraz ne uporablja več pogosto. Jed je zelo zdrava, saj je lahka in hranilna. Poleg tega globoko notranje vlaži, telesu pa dodaja yin element. Priporoča se kot prehrana, običajno kot terapija. Primerna je predvsem za starejše, otroke, oslabele in bolne ali za okrevanju po bolezni.

Na Kitajskem jo tradicionalno jedo za zajtrk, ker je lahko prebavljiva,  telesu zagotavlja zalogo Qi energije in ureja prebavo pa se jo tudi na splošno priporoča. Dobra je še posebej za povečanje zaloge mleka doječih mamic ter pri prehladih, ko se odsvetuje ocvrte, začinjene ali močne jedi.

congee

 

Recept:
  • 1 lonček nekuhanega (ali 2 lončka že kuhanega) riža, 5 lončkov vode, malo soli in popra po okusu

 

Postopek:

Riž stresite v lonec z vodo, posolite in kuhajte na nizkem ognju 1,5 – 2 uri ter občasno premešajte. V primeru, da uporabite kuhan riž je ta čas lahko krajši (cca. 1 uro). Congee je kuhan, ko so riževa zrna nabrekla in je gostota podobna ovseni kaši.

V kuhano juho lahko v zadnje 20-30 min dodate zelenjavo po želji in celo malo mesa ali ribe, za čas prehladov pa se še posebej priporoča dodatek svežega ingverja.
Dober tek!

 

VIR: https://www.chinesemedicineliving.com/eastern-philosophy/winter-congee-recipe-for-colds-flu/