Single post

Recept: BUČNA JUHA, KI KREPI TELO, krepite vranico in pospešite pretok krvi

 

V Sloveniji imamo srečo, da so buče dostopne kar na domači zemlji. Imajo izvrstne preventivne lastnosti; lahko nas obvarujejo pred sladkorno boleznijo, rakom, krepijo imunski sistem in pomagajo pri izgubi telesne teže. Po tradicionalni kitajski medicini z uživanjem buč shranjujemo energijo.

Bučna juha je bogata, krepi vranico in pospešuje pretok krvi, ter krepi mišice – zato je pomembno vsakodnevno gibanje, sicer se odvečna energija nalaga v telesu.

V receptu boste zasledili tudi gobe v prahu. Gobe se uspešno bojujejo proti raku, holesterolu in so polne beljakovin, vlaknin, vitamina B in C, kalcija in drugih mineralov. Priporočamo shiitake (lentinula edodes) ali reishi (ganoderma lucidum) gobe; krepijo srce, imunski sistem, pomagajo pri uravnavanju krvnega sladkorja. Dobite jih v bolje založenih bio trgovinah.

Ne pozabite shraniti bučnih semen, katere lahko kasneje popečete in jih imate na zalogi kot slan, hrustljav prigrizek, poln vitaminov, mineralov in aminokislin.
Sestavine:

– slab kilogram buč (sladkih ali drugih vrst) narezanih na večje kose (odstranite semena in lupino)
– 2 srednje veliki narezani čebuli
– 2 stroka česna
– 4 skodelice vode
– 1 čajna žlička masla ali kokosove kreme ali druge kreme po vašem okusu
– 1-2 čajni žlički gobic v prahu
– sol in poper po okusu
– kanček kitajskega vina Shaoxing  (lahko tudi drugo riževo vino)

Navodila:

V ponvi zmešajte prvih 6 sestavin in jih prelijete z vodo ter zavrete. Ko mešanica zavre, zmanjšajte ogenj. Na majhnem ognju kuhajte, dokler se kosi buče ne zmehčajo (za svetlejšo juho izpustite čebulo in dodajte več buč). Ko so koščki buče mehki, ponev odstavite z ognja in uporabite palični mešalnik za mešanje. Mešajte toliko časa, dokler ne postane zmes fina, gladka. Če nimate paličnega mešalnika, uporabite navaden mešalnik in uporabite nižje stopnje mešanja. 

Dodajte vino in sol ter poper po okusu.

 

 

pumpkin-soup02