Ljubljana: 040 59 88 19
Novo mesto: 040 59 89 00
Nova Gorica: 040 21 60 33

Psihične težave

  • Psihične težave: anksioznost, panika, depresija, nespečnost, stres idr.

 

Depresija

Vse več je dokazov in znanstvenih študij (Leo in Ligot)  o učinkovitosti akupunkture pri zdravljenju depresije. Učinkovitost akupunkture kot metode zdravljenja depresije je v nekaterih primerih primerljiva z jemanjem antidepresivov. Poleg tega obstajajo dokazi, da lahko akupunktura povečuje učinkovitost  zdravljenja s farmacevtskimi zdravili. Akupunktura tudi nima stranskih učinkov, ki so pogosto povezani z zdravljenjem in jemanjem zdravil.

Kako z akupunkturo zdravimo depresijo?

Vzrok za nastanek depresije se od posameznika do posameznika razlikuje, zato je pred akupunkturno terapijo pomembno, da terapevt opravi celostno diagnosticiranje in ugotovi posameznikov individualni bolezenski vzorec oziroma, kaj je pripeljalo do porušenega ravnovesja v telesu.

Za postavitev ustrezne diagnoze terapevt običajno celovito pregleda zgodovino primera, pomaga pa si tudi z merjenjem pulza in pregledom jezika.

V TKM se meri pulz vzdolž obeh zapestjih, pri čemer se ugotavlja kvaliteta pulza na treh pozicijah in treh globinah. S pregledom jezika opazimo pomembne spremembe  v barvi, obliki, velikosti jezika in njegove obloge. TKM tovrstne spremembe povezuje z motnjami delovanja različnih organov in telesnih sistemov. Te spremembe je treba nato povezati s posameznikovimi težavami (diferencialna diagnostika) in v skladu s tem oblikovati načrt zdravljenja.

Ker diagnoza temelji na posamezniku, se točke, ki so določene za zdravljenje, razlikujejo od pacienta do pacienta in od tedna do tedna, ko zdravljenje napreduje. Tako se lahko depresija pri enem pacientu zdravi z akupunkturo točk na hrbtu, če je pulz šibek in jezik bled, pri drugem pa z zabadanjem točk na rokah in nogah, če je jezik rdeč in pulz močnejši.

Kaj se zgodi, ko pridem na zdravljenje?

Terapija navadno vključuje vstavitev od 6 do 12 finih, sterilnih, kot las tankih iglic iz nerjavečega jekla, ki se jih pusti na mestu vstavitve od 20 do 30 minut. Po vstavitvi iglic terapevt včasih za dosego posebnega terapevtskega učinka iglice manipulira v določenih intervalih. Pri večini pacientov odstranitev iglic ne pušča sledi, saj se točka zaradi naravne elastičnosti kože zapre brez krvavitve ali podplutb.

Kako dolgo traja zdravljenje?

Zdravljenje navadno obsega 10 terapij, a kot pri mnogih kroničnih stanjih, je za dosego dolgotrajnejših razultatov pri zdravljenju depresije včasih potrebno bistveno daljše obdobje zdravljenja. V večini primerov so predvidene tedenske terapije, čeprav se, ko se doseže napredek, interval med posameznimi terapijami povečuje.

Je akupunktura varna?

Akupunktura je široko sprejeta kot varna in zanesljiva oblika zdravljenja, ki jo pri svojem delu izvaja vedno več zdravnikov in psihoterapevtov. Uporabljajo se samo sterilne iglice za enkratno uporabo, ki se po vsaki uporabi varno odvržejo. Raven kvalitete se zagotavlja z ustreznimi diplomami (najmanj 3-letni študij TKM) in s članstvom v strokovnem združenju, ki zahteva upoštevanje visokih standardov izobraževanja in strokovnosti.

Kako lahko pomagam sam?

Zdravljenje s kitajsko medicino ne vključuje samo obiska terapij. Potrebna je tudi aktivna skrb za svoje zdravje. Zdravljenje je partnerstvo in sodelovanje med pacientom in terapevtom.

Dieta bistveno vpliva na naše zdravje in mnoge študije potrjujejo učinek diete na naše duševno in čustveno dobro počutje. Pri depresiji je pogosto težko pozitivno razmišljati o hrani, in v primerih, ko je ustrezna prehrana pogosto težava, so prehranska dopolnila lahko ključnega pomena. Poleg vitaminov in mineralov je pomembno še uživanje ribjega olja in ostalih esencialnih maščobnih kislin.

 

Enako velik vpliv ima telesna vadba – več je bolje, vseeno pa pomaga že vsakodnevni krajši sprehod. Blagodejen učinek na zdravljenje simptomov depresije ima lahko tudi prostovoljstvo.

Layout 1

Moje prvo in edino srečanje z akupunkturo je bilo v Centru TKM. Sicer brez večje skepse, so me takoj navdušili. Uspešno so mi pomagali pri odpravi vseh mojih težav (pregrevanje glave, nemir, bolečine v kolenih). Profesionalni in zelo prijazni!

Dušan, 30

Star sem 65 let in temu primerno načet. Poleg bolečin v ramenskih sklepih, ki mi ne dajo mirno spati, me že nekaj let muči tudi prostata, večkrat pa tudi napadi tesnobe in razbijanje srca. Še posebej ta zadnja motnja je zelo neprijetna, posebno, če te popade ponoči. Ker se nisem hotel sprijazniti z dejstvom, da bi moral jemati antidepresive, sem začel iskati tudi alternativne možnosti pomoči. Tako sem naletel na spletno stran Centra TKM in sklenil poizkusiti še s to metodo. Najprej sem poizkusil odpraviti bolečine v ramenih. Po masažah in akupunkturi se je stanje izboljšalo, zato sem zdravnika prosil, da mi pomaga še pri prostati in tesnobah. Po pregledu sem si po nasvetu zdravnika naročil zeliščne tablete za jačanje delovanja srca in ledvic, priporočil mi je tudi akupunkturo in gretje z pelinovimi "cigarami". Po osmih obiskih in dveh škatlicah tablet se mi je stanje prostate bistveno izboljšalo, najbolj pa sem zadovoljen, da so tesnobe popolnoma izginile, ramena pa so, žal obrabljena v sklepih, kar se ne da popraviti, bolečina pa je manjša. Tako lahko zaključim, da sem z obiski v Centru TKM zelo zadovoljen . Najbolj pa me pomirja dejstvo, da imam v primeru zdravstvenih težav še eno možnost, mladi bi rekli "second chance".

Borut, 65
Center TKM Center za Tradicionalno Kitajsko Medicino
Pošljite nam sporočilo preko spletnega obrazca in v najkrajšem možnem času vam bomo odgovorili.

Vaše ime (obvezno)

Vaša e-pošta (obvezno)

Lokacija

Vaše sporočilo